Catisma 4

CATISMA A PATRA

PSALMUL 24

1. Catre tine, Doamna, pururea Fecioara, am ridicat sufletul meu,
2. Pentru ca sa nu ma rusinez, cu rugaciunile tale, la infricosata judecata a lui Dumnezeu, nici sa-si rada de mine vrajmasii mei,
3. Iar duhurile rautatii de sub cer, palcurile vicleanului, sa nu impiedice pasii mei, nici sa ma acopere cursele mortii.
4. Vino cu blandete in sufletul meu.
5. Fii mie calauza spre patria cereasca si numara-ma impreuna cu fericitul sobor al alesilor lui Dumnezeu!

PSALMUL 25
1. Judeca-ma, Preasfanta Doamna, ca eu intru nerautate am umblat; ma voi osteni nadajduind spre tine.
2. Inflacareaza inima mea cu focul iubirii tale celei duhovnicesti si cu braul curatiei tale, incinge mijlocul meu!
3. Mila si indurarile tale sunt in fata ochilor mei.
4. Ma voi indulci cu glasul laudelor tale, Doamna pururea Fecioara.
5. Iubit-am fata ta cea plina de lumina, inchina-ma-voi si voi cinsti stapanirea ta cea sfanta.
6. Marturisiti-va numelui ei, ca sfant este si cunoasteti in veac minunile ei!

PSALMUL 26
1. Preasfanta Fecioara, stralucirea cereasca a fetei tale sa fie luminarea si lumina harului tau sa straluceasca in mintea mea.
2. Inalta capul meu deasupra vrajmasilor mei, ca eu voi canta numele tau cel presfant si sa nu intorci fata ta de la mine.
3. Frumusetea si bunatatea ta a dorit-o sufletul meu! Si pe tine te cauta inima mea, ziua si noaptea, Imparateasa cereasca!
4. Nu lepada harul si milele tale de la mine si voi slavi intru neamuri slava ta, cu care te-a slavit Tatal, Fiul si Sfantul Duh!

Slava… Si acum…

PSALMUL 27

1. Catre tine Doamna, pururea Fecioara, voi striga si ma vei auzi, in glasul laudelor tale ma vei veseli.
2. Miluieste-ma in ziua stramtorarii mele si cu lumina adevarului tau lumineaza-ma.
3. Insusi Domnul te-a dat noua spre mangaierea noastra si tu esti taria noastra si lauda noastra intru Domnul.
4. Voi scoate dar, si voi bea apa darului tau din izvorul milostivirii si nu voi mai inseta in veac.

PSALMUL 28
1. Aduceti Doamnei noastre, pururea Fecioarei, fiii lui Dumnezeu, aduceti Stapanei noastre, slava si lauda.
2. Da putere robilor tai, Stapana si Maica, pururea Fecioara si binecuvantare celor ce te slavesc si te lauda pe tine!
3. Asculta suspinele din inima ale celor ce te cauta pe tine si nu lepada rugaciunile celor ce te cheama in ajutor.
4. Sa fie mana ta intinsa si gata spre ajutorul nostru si urechea ta sa auda glasul nostru amarat si obosit,
5. Caci tu esti singura noastra Mama iubitoare de fii.

PSALMUL 29
1. Inalta-te-voi, Preasfanta Fecioara, caci tu esti lacasul cel preafrumos al Preasfantului Duh.
2. Inalta-te-voi, Stapana, ca m-ai primit in mila ta si m-ai izabvit de ghearele vrajmasului meu sufletesc, potrivnicul meu.
3. Nu ma uita nici pana la sfarsitul meu pentru pacatele mele,
4. Inviaza duhul meu si inima mea cea impietrita o inmoaie intru pocainta, ca si eu sa-ti aduc jertfa de slava si lauda.
5. Bucurati-va cerurilor si sa se veseleasca pamantul, pana cand va mangaia Maica Domnului pe credinciosii sai robi si pe saracii cu duhul ii va milui si va binevoi intru ei.

Slava… Si acum…

PSALMUL 30

1. Spre tine, Stapana, Imparateasa si Maica, pururea Fecioara, voi nadajdui si nu ma voi rusina in veac!
2. Cu darul tau, primeste-ma si cu privirea ta de Mama, mangaie-ma.
3. Tu esti taria mea, scaparea, mangaierea si acoperamantul meu si nadejdea mea care nu ma da de rusine.
4. In mana ta de Maica aparatoare iti incredintez sarmanul meu suflet, toata viata mea si ziua mea cea mai de pe urma, ultima mea rasuflare si infricosata trecere prin vamile vazduhului.

PSALMUL 31
1. Fericit sunt aceia ale caror inimi te iubesc pe tine, binecuvantata si Maica pururea Fecioara!
2. Caci prin Cel ce S-a intrupat din tine, pacatele lor cu milostivire se vor curata si faradelegile lor se vor acoperi,
3. Caci din Rodul sfintelor si preacuratelor tale coapse, se va revarsa asupra tuturor pacatosilor care se caiesc, bunavointa lui Dumnezeu.
4. Si tu, Stapana, esti cararea cea dreapta catre Imparatia cerurilor.
5. Pe cei ce se ratacesc in noaptea cea intunecata a pacatului ii luminezi si pe cei ce se abat spre hatisurile calcarii de porunca ii indrepti, cu milostivirea, la calea cea dreapta!
6. Slava tie, grabnica ajutatoare si aparatoare tuturor credinciosilor!

Slava… si acum…

DUPA CATISMA A PATRA


Sfinte Dumnezeule… Preasfanta Treime…Tatal nostru…

Apoi troparele gl. 4

Cand inot pe mare, cand calatoresc pe cale, cand dorm noaptea, cand veghez, lumineaza-mi mintea mea, Stapana Maica pururea Fecioara si povatuieste-ma sa fac voia Domnului meu, ca sa dobandesc, in ziua judecatii, dezlegare de pacatele savarsite de mine in viata, alergand la acoparamantul tau, Binecuvantata!

Slava…

Nu intra cu mine la judecata, Doamne Iisuse Hristoase, caci imi cunosc pacatele care ma osandesc, ci pe Tine Te chem: cu rugaciunile celeia ce te-a nascut, miluieste-ma pe mine, smeritul si nevrednicul, ca pe talharul si ca pe desfranata, ca pe vamesul si ca pe pacatoasa, Iubitorule de oameni, ca n-ai venit sa-i mantuiesti pe cei drepti, ci mai ales pe cei pacatosi!
Si acum…

Indulcindu-ne de cinstitele tale daruri, nu vom inceta a canta, Preasfanta Stapana Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Marie, milele tale totdeauna, noi robii tai, care te chemam si te rugam: Preasfanta Fecioara, scoate-ne pe toti din toate cursele vrajmasilor, din nevoi si din toata caderea, caci tu esti aparatoarea noastra.

Apoi: Doamne miluieste (de 40 de ori) si rugaciunea aceasta:

O, Stapana Preabinecuvantata, aparatoare a neamului omenesc, scaparea si mantuirea celor ce alearga la tine, cu adevarat, stiu ca am gresit mult si L-am maniat, preamilostiva Doamna, pe Cel ce S-a nascut dupa trup prin tine, pe Fiul lui Dumnezeu! Dar avand multe chipuri ale celor care mai inainte de mine au maniat pe Dumnezeu, bunavointa Lui, vamesii si desfranatii si alti pacatosi, carora li s-a dat iertare pacatelor pentru pocainta si marturisirea lor, acele chipuri de pacatosi miluiti, punandu-le in fata ochilor mei sufletesti si pacatos fiind, privind la a ta milostivire dumnezeiasca, cu care i-ai primit pe ei, am indraznit si eu pacatosul, sa alerg cu pocainta la mijlocirea ta cea binevoitoare, puternica si neincetata rugatoare pentru noi.
O, Preamilostiva Stapana, da-mi mana de ajutor, cere de la Fiul tau si Dumnezeul nostru, cu rugaciunile tale cele sfinte de Mama, iertarea pacatelor noastre celor grele. Cred si marturisesc ca Acela pe Care L-ai nascut este Fiul tau, este cu adevarat Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui Viu, Judecatorul viilor si al mortilor, Care da fiecaruia dupa faptele sale; cred iarasi si marturisesc ca tu esti cu adevarat Nascatoarea de Dumnezeu, izvorul milostivirii, mangaierea celor ce plang, cautarea celor pierduti, puternica si neincetata mijlocitoare la Fiul tau si chezasia pocaintei mele. Cu adevarat, oamenii nu au alt ajutor si acoperamant afara de tine.
O, Doamna, Fecioara Preamilostiva, nimeni din cei ce au nadajduit spre tine nu s-a rusinat candva si rugandu-se Fiului tau, prin tine, nimeni n-a fost parasit. De aceea, rog bunatatea ta cea nemasurata, deschide usile milostivirii tale mie, celui ce m-am ratacit si am cazut in adancul necazului. Nu te scarbi de mine, spurcatul, nu trece cu vederea ruga mea cea pacatoasa, nu ma parasi pe mine, pacatosul, pe care vrajmasul cel rau m-a dus la pieire. Ci indupleca, o, milostiva, pe Cel ce S-a nascut din tine, pe Milostivul Dumnezeu, ca sa-mi ierte multele mele pacate si sa ma izbaveasca din pierzare, ca si eu dimpreuna cu toti cei ce au primit iertare, sa cant si sa slavesc nemasurata milostivire a lui Dumnezeu si apararea ta, care ma face sa nu ma rusinez nici in viata aceasta si nici in veacul cel nesfarsit. Amin!